Putin ubezpečil Merkelovú, že kroky Moskvy sú primerané situácii

03.03.2014 Celý región

Moskva 2. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou povedal, že občania Ruska, ako aj rusky hovoriaci občania Ukrajiny, sú terčom "neutíchajúcej" hrozby zo strany ukrajinských ultranacionalistov.
 
Kroky, ktoré Moskva v tejto súvislosti uskutočňuje, plne zodpovedajú tejto "mimoriadnej situácii", oznámila podľa agentúry Reuters kancelária Kremľa.

Merkelová podľa komuniké počas rozhovoru vyjadrila obavy z vývoja na Ukrajine. Zároveň, ako s odvolaním sa na stanovisko Kremľa uviedla agentúra Reuters, sa nemecká kancelárka dohodla s prezidentom Putinom na pokračovaní vzájomných konzultácií na bilaterálnej i multilaterálnej úrovni s cieľom nastoliť "normalizáciu" situácie na Ukrajine.

Noví lídri Ukrajiny nevydržia
 
Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes na svojom profile na sociálnej sieti Facebook napísal, že noví ukrajinskí lídri prevzali moc nezákonným spôsobom a predpovedal, že ich vládu ukončí "nová revolúcia" sprevádzaná novým krviprelievaním. Medvedev podľa agentúry Reuters konštatoval, že hoci Viktor Janukovyč už nemá vo svojej krajine takmer žiadnu autoritu, zostáva podľa ukrajinskej ústavy legitímnou hlavou štátu.

"Ak je vinný pred Ukrajinou - začnite proces odvolávania a súďte ho," napísal predseda ruskej vlády s tým, že akýkoľvek iný postup považuje za nezákonný a za násilné uchvátenie moci. "Takýto nastolený poriadok bude nesmierne nestabilný. Skončí sa novou revolúciou. Novou krvou," konštatoval Medvedev.
 
 
Šéf britskej diplomacie Hague pricestoval na rokovania do Kyjeva

Britský minister zahraničných vecí William Hague pricestoval dnes do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi novej vlády s cieľom prediskutovať možnosti vyriešenie krízy v krajine.

"Pricestoval som do Kyjeva. Stretnem sa dnes večer s lídrami naprieč politickým spektrom Ukrajiny," napísal Hague na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter.

Hague pred odletom do Kyjeva novinárom podľa agentúry AP povedal, že je nesmierne znepokojený vyhrotením situácie na Ukrajine. Ukrajinskí predstavitelia ho podľa vlastných slov telefonicky ubezpečili, že nebudú reagovať na provokácie zo strany Ruska, v čom ich Hague podporil. Povedal im, aby v tomto postoji nateraz zotrvali.

Londýn bude podľa šéfa britskej diplomacie apelovať na Rusko, aby začalo priamo komunikovať s predstaviteľmi novej vlády na Ukrajine na úrovni ministrov i prostredníctvom kontaktu medzi armádami oboch krajín. Hague povedal, že chce ukrajinské vedenie presvedčiť o nevyhnutnosti zastupovať celú krajinu a zabezpečiť spravodlivý priebeh nadchádzajúcich volieb.

Britský minister David Cameron prostredníctvom Twitteru predtým oznámil, že po konzultáciách so šéfom diplomacie rozhodli o tom, že ministri britskej vlády sa nezúčastnia paraolympijských hier v Soči na protest proti postupu Ruska na polostrove Krym.

Poľský premiér Tusk považuje za nevyhnutné zabrániť Rusku zmocniť sa Krymu

Poľský premiér Donald Tusk považuje za nevyhnutné zabrániť Rusku, aby sa zmocnilo ukrajinského polostrova Krym, pretože by to podľa neho viedlo k hlbšiemu regionálnemu konfliktu.

"Mali by sme byť schopní zastaviť Rusko v jeho agresívnom postupe s cieľom vyhnúť sa konfliktu," povedal Tusk na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní lídrov poľských parlamentných politických strán o situácii na Ukrajine.

Poľský premiér podľa agentúry Reuters zdôraznil, že ničnerobenie v súčasnej situácii by nemalo byť zvažovanou možnosťou. "História nám ukazuje - hoci nerád by som sa odvolával príliš na historické porovnania -, že tí, ktorí sa celý čas len upokojujú, aby zachovali mier, si zväčša kúpia len o trochu viac času," konštatoval poľský premiér.

Pred druhou svetovou vojnou patrila významná časť terajšej Ukrajiny práve Poľsku, ktoré sa teraz obáva, že sa jeho odveký rival - Rusko - snaží rozšíriť svoj vplyv viac na Západ, k poľským hraniciam, čo čo Varšava považuje za ohrozenie jej záujmov.

Taliansko považuje inváziu za neprijateľnú

Taliansko apelovalo dnes na Rusko, aby nezačalo s "absolútne neprijateľnou" inváziou na Ukrajinu. Rím zároveň vyjadril nesmierne znepokojenie z vývoja situácie na polostrove Krym.

"Talianska vláda podporuje požiadavky medzinárodného spoločenstva trvajúceho na dodržiavaní ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti. Akékoľvek porušenie týchto princípov by bolo absolútne neprijateľné," píše sa vo vyhlásení kancelárie talianskeho premiéra Mattea Renziho, z ktorého citovala agentúra Reuters.

"Taliansko dôrazne vyzýva Rusko, aby sa zdržalo krokov, ktoré by viedli k zhoršeniu ukrajinskej krízy a aby sa vydalo na cestu dialógu všetkými možnými prostriedkami," uvádza komuniké.

Taliansko patrí k členom skupiny G8 združujúcej hospodársky najsilnejšie krajiny sveta. V stanovisku predsedu talianskej vlády sa neuvádza, či Rím pozastaví prípravy na plánovaný summit G8, ktorý by sa mal konať v júni v ruskom meste Soči, dejisku nedávno skončených zimných olympijských hier. Británia, Francúzsko a USA v reakcii na kroky Ruska, ktoré schválilo prípadnú vojenskú intervenciu na Ukrajine, už oznámili pozastavenie príprav na summit G8.
 

Vyberte región